philharmonia.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Verslag van de Nijlcruise, 12 t/m 19 januari 2011
  De vlucht was met Transavia. Voor het eerst maakte ik nu mee dat consumpties tijdens de vlucht niet inbegrepen waren. De vlucht duurde ongeveer 5 en een half uur. We kwamen vroeg in de avond in Luxor aan bij een temperatuur van 20 graden. In de loop van de week zou dit nog oplopen tot 27 graden (Abu Simbel, ten zuiden van het Nassermeer en niet zover van de grens met Sudan).
   
  De Nijl is zoals ik hem altijd heb voorgesteld, alleen wel veel breder! Vaak een km of nog breder. De cruiseboot (de Ra 2) is 21 jaar oud en de gemeenschappelijke ruimten (ontvangsthal met receptie, winkel, bar, restaurant en lounge) zijn min of meer in Jugendstil ingericht: veel gekleurd glas in lood, houten trappen en lambriseringen en messing leuningen e.d. Een beetje als een kleine Titanic dus, haha. Ik had gedacht dat van de bij Corendon gemelde 5 sterren er zeker naar Europese maatstaven twee sterren afgetrokken moesten worden. Mooi niet. In alle opzichten was dit een 5-sterrenreis. Het eten was altijd zeer uitgebreid en "bourgondisch". Alles wordt bereid met gebotteld water. Voor zover ik weet heeft niemand darmklachten gehad. Geheel volpension, maar drankjes werden op rekening van de hut gezet.
   
  Ik had een ruime eenpersoonshut, modern en van alle gemakken voorzien. De badruimte met zitbad, douche, wastafel en toilet. Veel (grote) spiegels. Ook dus in de hut die daardoor nog eens twee keer zo groot lijkt. De bediening was als in een paleis. Voor de maaltijd gaat een bediende met een klein belletje rond. Erg leuk vond ik dat. De hut (eigenlijk dus meer een moderne hotelkamer) had een groot schuifraam.
   
  Bijna altijd had ik zicht op de rivier, dus ook als het schip lag aangemeerd. Buiten op de kade altijd toeristenpolitie (bewaking met usi-handmitrailleur). Dus dat zat ook goed. Bij de sluizen werd gehandeld vanaf de kade met mensen op het zonnedek. Mijn hut lag op de derde etage, direct naast de lounge en gelukkig ver van de machinekamer. Anderen hadden het wat dat betreft minder goed getroffen.
   
  Onze Egyptische gids  -  van het Egyptische reisbureau "Flash", dat weer ingehuurd was door Corendon, waar we de reis hadden geboekt  -  Mohammed, sprak heel behoorlijk Nederlands en wist altijd veel te vertellen. Behalve de geplande excursies kon er nog een risje extra (uiteraard tegen betaling) geboekt worden. Op één na heb ik met alles meegedaan. Totaal hebben we 8 belangrijke tempels bezocht, de kleine en de grote stuwdammen, een (lange) bustocht door de woestijn naar het uiterste zuiden, met schitterende fatamorgana's die ik ook tot mijn grote verrassing kon vastleggen op foto en film. Nooit gedacht dat zoiets kon. Verder drie graven bezocht in het Dal der Koningen (o.a. het langste graf, van Seti). Een tour met kleine tweepersoons rijtuigjes door Luxor (het vroegere Thebe) waar ik - afgezien natuurlijk van de tempels - niets aan vind. Het is een rommelige en vuile stad met veel bedelaars, ook kinderen.
   
  Kinderen gaan in Egypte niet verplicht naar school helaas. We hebben met een zeilboot gevaren naar botanische tuinen, hebben op een kale heuvel het mausoleum van de Aga Khan gezien. Zijn vrouw - de "Begum" - was van oorsprong een mooie Parijse modiste en ereburger van de stad Bayreuth. Ik heb haar in het verleden vaak bij de Bayreuther Festspiele gezien. Ze sloeg geen jaar over en leek nooit ouder te worden. Wat facelifting al niet vermag, haha.
   
  We bezochten ook een tamelijk primitief Nubisch dorp in het zuiden en ook de lagere en middelbare school daar. Mohammed probeerde ons in een leslokaal te leren tellen in het Nubisch. Maar dat viel niet mee. Velen van ons kregen dan ook een tikje met het rietje op de handen.
   
  Op het zonnedek (direct boven mijn hut) was het ook heerlijk toeven. Er was een kleine bar, ligstoelen en dergelijke, een zwembad en twee wirlpools. Maar het water was tamelijk fris en ik heb niemand er in gezien.
   
  In de Nijl kun je absoluut niet zwemmen. Net zomin als in de andere Afrikaanse rivieren. Het is levensgevaarlijk. Kleine wormpjes die door slakken worden overgebracht dringen de huid binnen en veroorzaken o.a. leverkanker. Dat is al heel lang zo en wist ik niet. Een van de gasten in onze groep (Jos) was arts (o.a. bij de WHO). Hij is nu al jaren met pensioen, maar wist me er een en ander van te vertellen. Hij heeft ook een dik boek van meer dan 800 blz geschreven (2003 verschenen) over de wereldreligies en dit zelf vertaald in Engels, Frans en Duits. Het boek beleeft nu z'n derde druk al weer. Ik heb over van alles en nog wat interessante gesprekken met hem gehad. Een man met veel levenservaring. Ook een (veel jongere) rockmusicus met ten dele Indische komaf en vol humor en goedlachs zorgde voor veel vertier. In het algemeen was het een goed gezelschap van 18 mensen.
   
  Op dinsdag 18 januari (één week vóór het uitbreken van de revolutie in Egypte!) hebben 6 van ons (waaronder ik) heerlijk in een heteluchtballon gezweefd boven Luxor. Zoiets is daar natuurlijk veel leuker dan in Nederland, en veel goedkoper ook. Nooit geweten dat er wel 24 mensen in zo'n mand gaan! Ik dacht hooguit 4 of 5. En er stegen maar liefst 8 van die reusachtige ballonnen op.Het was een geweldige ervaring voor ons. Allemaal hebben we natuurlijk gefilmd en/of gefotografeerd. Prachtig uitzicht over de Nijl. Een mooie zonsopkomst. De tempels van Hatsjepsoet, Karnak en Luxor. Een gezagvoerder met veel humor. Een uiterst (nauwelijks merkbare) zachte landing. Het was een waardig besluit van deze grandioze week! (filmpje ballonvaart onderaan de pagina).

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl